HTML

Káoszkutató

Friss topikok

  • csak egy néző: @dukeekud: Megnyugszik a beteg és beveszi a rúdaspirinjét. pctrs.network.hu/clubpicture/1/7/5/9/_... (2014.02.15. 09:10) Simon Gábor három napja
  • Tomiko: @Blogger Géza: Jelenleg a Paks 2 project is csak légvár, még is megszavazták. Nem teljesítményben ... (2014.02.12. 18:57) Az atomról

Az atomról

2014.02.11. 00:02 KáoszKutató

"Nem lehet népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről", mormolta maga elé Áder János, és ezzel valóban nemzetközi szerződést csinált a haverjai által sebtiben az aláírómappájába csúsztatott biankó csekkből.

El is dőlt a kérdés, jön az orosz atom olyan áron ahogy Putyin diktálja, és mi adófizetők annyit fizetünk majd érte, hogy Viktor és Lajos is jól járjon. De mit hozhat nekünk az atom – a rezsicsökkentés ígéretén túl?

Nekem önmagában az atommal nem lenne különösebb bajom: a természeti katasztrófa esélye Pakson elhanyagolható, a technológia pedig nem újdonság, sok meglepetést nem tartogat. Azaz – eltekintve az erősen kétséges gazdaságosságtól – elvileg elég gondosan megépíteni és szakszerűen üzemeltetni egy atomerővet.

Aki itt él, azonban látja, hogy ebben az országban még egy járdát sem lehet úgy megépíteni, hogy a felét ne lopnák ki belőle kézen-közön a pénztár és a szalagátvágás között. A projekt világra jöttének körülményei pedig sajnos semmi kétséget nem hagynak afelől, itt bizony nagy mutyi készül, hiszen még a vázlatokat is 10 évre titkosították. Csupán a barátok szóbeszédeire hivatkozhat még az a döntéshozó is, aki a szellemi képessége rohamos és látványos leépülése ellenére is bennfentesnek akar tűnni.
Cseppnyi kétségünk nem lehet tehát, hogy a gondos kivitelezés még a szokásosnál is nagyobb ellenszelet kap, amit – tartok tőle – a szigorú előírások sem tudnak megfékezni, hiszen ezek betartását is emberek ellenőrzik.

Ezzel meg is érkeztünk a másik feltételhez, a szakszerű üzemeltetéshez. Vincent is a Manhattan Projekthez hasonlította a Paks2-t, hiszen a beruházások volumene nagyjából egyforma – már ha elhisszük, hogy Paks2 bele fog férni a tervezett költségvetésbe. (Természetesen egy percig sem hisszük.) Ott és akkor olyan magyar tudósok értek a csúcsra, mint Teller Ede vagy Szilárd Leó. Bevándorlóként, és csak azért, mert valóban ők voltak a legjobbak.
Magyarországon jelenleg a trafikostól a köztársasági elnökig sehol nem a szakmai rátermettség számít, hanem a lojalitás. Sőt! Nem csak hogy nem számít a hozzáértés, de ha kell ezt még törvénybe is foglalják. Szóval tegye mindenki a szívére a kezét! Ebben az országban, egy ekkora mutyiban bárki el tudja képzelni, hogy az adott szakma legjobbjai kerülnek majd a legfontosabb helyekre? Nem. Pontosan tudjuk, hogy fog ez menni.


Ahogy sajnos azt is, milyen az, amikor kontra-szelektált paprikajancsik üzemeltetik az összegányolt atomerőművet... Ilyen!

31 komment · 1 trackback

Címkék: atom áder jános oroszok paks

A bejegyzés trackback címe:

https://kaoszkutato.blog.hu/api/trackback/id/tr265808576

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: az atomrezsi egyre nő – 3 dolog, amit tudni akarsz az atomerőművekről 2014.02.11. 13:42:48

A magyar társadalom próbálna beszélgetni arról, hogy vajon jó lesz-e nekünk az atom ”bővítés”, vagy sem, de odafent az egész ügyet igyekeznek minél gyorsabban keresztül nyomni, a parlamenti szavazást egy héttel hozták előre, hogy ne lehessen a társadal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2014.02.11. 19:31:11

Azért ettől annyira nem félek. Ha egy csepp eszük van, nem ide fogják benyomni a sógort. Van épp elég helyük hozzá.
Engem inkább az érdekelne, hogy miért érte ez meg Putyinnak, mikor senki másnak nem...

midnight coder 2014.02.11. 19:31:14

Az hogy a felét el fogja lopni a mindenkori kormány - függetlenül attól hogy bal vagy jobboldali - eléggé valószínű. Az viszont biztos, hogy a beruházás szükséges - ezt amúgy igazán szerintem a lelke mélyén a baloldal sem nagyon tagadja, sőt igazából az egész projektet még Fletóék indították el. És nem csak azért, mert akkor még úgy nézett ki, hogy ők lopnak a következő ciklusban is, de azért is, mert kis józan ésszel átlátható hogy a mai viszonylagos energiabőség nem tart örökké. Olcsón kitermelhető fosszilis energiahordozót már nemigen találni túl nagy tömegben, a meglévőért viszont sorban áll Kína, India, és a többi feltörekvő ország is, akik most ültek át autóba. És bár az EU egyre kevesebb energiával állítja elő a "megtermelt" termékeit, ennek az oka leginkább az, hogy a kínai termékre ráütni az EU-s multik védjegyét nem túl energiaigényes tevékenység, viszont - ma még - kifizetődő.

Életképes alternatíva meg nem nagyon van. A németek a gatyájukat is erre költik, mégis a kőkorszakban találnák magukat, ha a franciák is bezárnák az atomerőműveiket. Ráadásul mi extra szarul állunk e téren, mert tengerpartunk sincs ahol állandóan fújna a szél, nagy esésű folyóink sincsenek amire erőművet lehetne építeni, számottevő geotermikus energiánk sincs.

röhögő 2014.02.11. 19:34:24

Egy újabb idióta poszt. Persze moderálással. Fingod nincs ugye arról hogy egy atomerőművet milyen szigorúan ellenőriz NAÜ?

Sírköves Slomó 2014.02.11. 19:34:35

Kit érdekel hogy az ellenzéknek nem tetszik hogy nem ő kötött szerződést?

Laciii 2014.02.11. 19:34:38

És akkor mégis szerinted a mostani hogyan működik?

Az tuti, hogy lesz pár manager pénznyelő, de azt azért tudják, hogy az atom nem egy könyvtár és továbbra is itt akarnak lopni ezért ezt nem ronthatják el.

KáoszKutató 2014.02.11. 19:43:49

@röhögő: Kár hőbörögnöd a moderáció miatt, kiteszem a tiedet is, pedig dolgoztál ellene.
Nyilván szigorúbban, mint mondjuk ahogy az OLAF a csalást és korrupciót. Ők konkrétan semmire nem mentek Magyarországgal, mindenről lepattintotta őket az ügyészség.

KáoszKutató 2014.02.11. 19:56:46

@Laciii: Nem tudom, hogy most hogy működik, bár egy szűk évet eltöltöttem Pakson. Alapvetően nem vagyok atomellenes, látom, hogy az alternatív lehetőségekkel nem állunk jól.
De ahogy mondod, ez nem egy könyvtár. Éppen ezért visszakérdezek: Ha egyetlen nyamvadt könyvtár miatt ilyen arcátlanul még törvényt is módosítottak, akkor milyen gátakat lesznek képesek átlépni akkor, amikor tényleg nagy pénzről lesz szó?

Blogger Géza 2014.02.11. 20:01:41

Érdekes, én még egyetlen ellopott fél járdát sem láttam ebben az országban, hol lehet ezt megtekinteni?

Ha ezzel az önostorozó érveléssel egyetértenénk, akkor meg innentől ne építsünk semmit? Hagyjuk, hogy rohadjon le minden, be kelljen zárni az összes erőművet, és a végén világítsunk gyertyával? Vagy még azt se, hátha valaki ellopja a fél gyertyát?

Sírköves Slomó 2014.02.11. 20:03:43

@KáoszKutató: Mi a faszom az az OLAF?

Valami olyan független valaki aki zéró választói meghatalmazással szeretné megmondani kinek van igaza? Az gecimód hiányzik.

szmoker (Homo Trollicus) 2014.02.11. 20:07:13

@KáoszKutató: no de itt nem lesz pénz amit el lehet lopikázni, mivel az efftársak jönnek, felépítik a zatomot, mi meg fizetünk.
Nem?

KáoszKutató 2014.02.11. 20:14:00

@Sírköves Slomó: Fogmosásod előtti utolsó kommented volt.
Az OLAF olyasmi, mint amikor a vezetőnk által most oly' csodált Kínában nyilvánosan felakasztják a mutyizó párttitkárokat. Persze rengeteg különbség van, pl. más a szankció; nem csak akkor vizsgálódnak, amikor már összedőlt az óvoda stb.
Az alapjuk meg annyi, hogy mi csatlakoztunk az EU-hoz, mi költjük az EU pénzét, és ebben a klubban ez a szabály.

KáoszKutató 2014.02.11. 20:31:54

@Blogger Géza: Minden közpénzből (előbb-utább csak) megvalósuló beruházás ilyen.
Nem azt mondom, hogy akkor ne építsünk semmit, csak azt, hogy az atomerőműnél ez a hozzáállás nem megy, különösen a káder-rendszerrel kombinálva. Márpedig az látható, hogy a jelenlegi hatalom egyikből sem enged.

röhögő 2014.02.11. 20:46:56

@KáoszKutató: O.K. Megkövetlek. Csak nem szeretem az előzetes moderációt. Namost az EU-ban atomerőművet igen szigorú ellenőrzés mellett lehet építeni. El tudod képzelni, egy orosz erőmű esetén milyen kukacosak lesznek a NAÜ ellenőrei?
A kollégám NAÜ ellenőr.

micsoda? 2014.02.11. 20:46:58

"Aki itt él, azonban látja, hogy ebben az országban még egy járdát sem lehet úgy megépíteni, hogy a felét ne lopnák ki belőle kézen-közön a pénztár és a szalagátvágás között."

Milliárdban számolt nagyság nekem sok, de a sok millióba kerülő felújítások láttán, igazat adok a fenti soroknak.

KáoszKutató 2014.02.11. 20:55:42

@röhögő: OK, köszi a megértést.
Azt elhiszem, hogy az ellenőrők alaposak, nekem is pont van egy exkolléga/barátom, aki kint dolgozott náluk Bécsben.
Abban nem bízom csupán, hogy a jelenlegi hatalom az ő szavukat komolyan fogja-e venni, vagy esetleg velük is pávatáncot akar-e majd járni.

Tomiko 2014.02.11. 21:05:16

@midnight coder: Az oké, hogy kell, de ráért volna 10 év múlva is dönteni. Márpedig addigra igen csak átrajzolódik a technológiai lehetőségek térképe. Nem azt mondom, hogy már a mobiltelefon sem fogyasztani fogja, hanem termeli az áramot, de nem állok messze a lehetséges valóságtól. Ez bizony most csak mutyi, nem szükség. Ezt mindenki tudja.

Tomiko 2014.02.11. 21:10:43

@Blogger Géza: "Érdekes, én még egyetlen ellopott fél járdát sem láttam ebben az országban, hol lehet ezt megtekinteni?
"
A fél járdát nem hosszban, hanem mondjuk anyagvastagságban, szegély hiányban, aládolgozott sóder hiányban kell keresni. Nem láttál még ilyet? Napi kb. 150 km-t autózom,én még nem láttam egész utat sem. Ha egész lenne nem lenne kátyú 5 méterenként. Tágítsd a látókőrödet.

KáoszKutató 2014.02.11. 21:38:52

@Tomiko: Egyetértek, már akár 10 év múlva is teljesen más lehet a helyzet. Nem csak a (sokkal olcsóbbá váló megújúló energia elterjedése miatt is) csökkenő energiafogyasztás, de a fúziós erőművek addigra talán kézzelfogható lehetősége miatt is.

zotyesz11 2014.02.11. 22:08:18

"Magyarországon jelenleg a trafikostól a köztársasági elnökig sehol nem a szakmai rátermettség számít, hanem a lojalitás. Sőt! Nem csak hogy nem számít a hozzáértés, de ha kell ezt még törvénybe is foglalják. Szóval tegye mindenki a szívére a kezét! Ebben az országban, egy ekkora mutyiban bárki el tudja képzelni, hogy az adott szakma legjobbjai kerülnek majd a legfontosabb helyekre? Nem. Pontosan tudjuk, hogy fog ez menni.

Ahogy sajnos azt is, milyen az, amikor kontra-szelektált paprikajancsik üzemeltetik az összegányolt atomerőművet..."

Jaj.
Akkor ez azt feltételezi, hogy a "kontraszelektált paprikajancsik" üzemeltetik már vagy 30 éve Paksot, akik valahogy mindig átcsúsznak a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vizsgálatain?
Vagy nem is így gondoltad, de ezután biztos így lesz...

KáoszKutató 2014.02.11. 22:18:22

@zotyesz11: Félreértetted, amit írtam.
Bemutattam, hogy jelenleg minden új rendszer létrehozásánál a káderek lojalitásának fontossága lemossa a szakértelmet. Aztán a csernobili képekkel érzékeltettem, hova vezet az, amikor nem szakmai alázattal megáldott körültekintő csapatjátékos irányít, hanem egy a hatalmától elmámorosodott, kontrollálatlan "hajóágyú".

Blogger Géza 2014.02.11. 22:36:31

@KáoszKutató: Mindenki azzal számol hogy nőni fog Magyarországon az áramfogyasztás. (Ha a TESLA bejön, és elterjednek az elektromos autók, akkor meg még inkább.) És senki nem számol azzal, hogy 10 év múlva lesz gazdaságosan működő fúziós erőmű. Egy ország energiastratégiáját nem lehet ilyen légvárakra építeni.

"Az elemzők azzal számolnak, hogy Magyarországon a nettó villamosenergia-igény növekedési üteme a következő tizenöt évben - rövid átmeneti időszak után - évente átlagosan 1,5 százalék lesz, emellett a villamos csúcsterhelés évente jellemzően 70 megawattal fog növekedni. "

www.napi.hu/magyar_gazdasag/mavir_mar_rovid_tavon_3000_megawatt_uj_eromuvi_kapacitas_szukseges.575848.html

KáoszKutató 2014.02.11. 22:52:24

@Blogger Géza: Én nem csupán az elektromos áramról, hanem az összes energia-fogyasztáról írtam. Amiben (ahogy feltehetően ebben a mutyi deal-ben is) benne van pl. a gáz is.
A fúziósról nem azt írtam (akartam írni), hogy 10 év múlva gazdasgos erőművek lesznek, hanem azt, hogy egy 10 év múlva meghozandó hosszútávú döntésnél már talán lehetett volna vele számolni.

pernahajder Campbell 2014.02.11. 22:54:16

Ne haragudjatok, egy atomerőmű építése tényleg nem kis dolog, de a Manhattan-tervhez hasonlítani, még ha a költségek bizonyos számítások alapján összevethetők is, egyszerűen nevetséges.

Ez valami olyasmi, mintha azt mondanánk, hogy ma egy hajó építése nagyobb vállalkozás, mint Kolumbusz, vagy Vasco Da Gama útja, hiszen mennyivel drágább, mint azok a nyomorult lélekvesztők.

Át lehet számolni az akkori árat maira, de talán reálisabb megbecsülni, mennyibe kerülne ma egy hasonló dolog: építeni egy várost a semmiből, és százezer embert foglalkoztatni évekig, köztük a világ vezető tudósait. Például, ha a húsz év múlva várható fúziós erőművet három év alatt kellene kifejleszteni, na, az összevethető lenne a Manhattan-tervvel. Nem biztos, hogy kijönne 30 milliárd dollárból.

KáoszKutató 2014.02.11. 23:14:18

@pernahajder Campbell: Igazad van. Nem lehet mai értékre átváltani egy ilyen projekt költségeit, és ha lehetne akkor maga a projekt valóban jóval drágább lenne ma, mint a pénz értéke alapján kalkulált összeg.

A mondandóm ettől csak még kontrasztosabb: Ott egy akkora projekt kulcsfigurái lehettek magyar bevándorló tudósok, itthon viszont még egy vidéki könyvtárost is törvénnyel golyóznak ki, hogy a kádereik számára helyet csináljanak.

tisztapista 2014.02.11. 23:28:38

Érdekes módon, amikor az államszocializmusban felépült Paks I., akkor senki sem sírt, hogy ki és mit lop el. Pedig akkor szovjet testvéreink alaposan telepakolták az éléskamrájukat az erőműért cserébe.

Aztán mégis minden flottul felépült, mert a mérnök az mérnök, és vannak rendszerfüggetlenül jól működő dolgok.

Paks II. is szépen fel fog épülni, mert a műszaki ellenőrzések brutálisak lesznek. És ezt nem lehet elcsalni. OK, a pénz egy részét itt is lenyúlják, de attól még szakmailag kiváló minőséget tesznek majd le.

Csernobil említése pedig aljasság. Ott sem a kontraszelektált paprikajancsik voltak a hibásak, hanem egy pár súlyos tervezési és protokollhibát vétettek.

KáoszKutató 2014.02.11. 23:44:04

@tisztapista: "A műszaki ellenőrzéseket nem lehet elcsalni." Ahogy hazánk pedig nem lesz többé következmények nélküli ország.

Csernobil pedig szerintem pontosan idevág. Addig atomot nem is látott igazgató és főmérnök vezették, újítani szándékozó mérnökök játszottak vele, a dokumentáció hiányos volt, stb.

Reggie 2014.02.11. 23:44:44

@KáoszKutató: A fuzios eromuvek meg elegge messze vannak, nezd meg milyen lassan haladnak a kutatasok.

azbesztos 2014.02.12. 06:53:52

Nektek csak az az atomerőmű a frankó. ahonnan a csókos elvtársaitok milliárdokat talicskáztak ki eddig. Most be vagytok szarva, hogy vége a bulinak. Pedig tényleg végetek.

KáoszKutató 2014.02.12. 07:01:06

@azbesztos: Figyu, a nagy permanens harcban félrecsúszott a fejeden a rohamsisak, és nem látsz ki rendesen.
Azért segítek, kezdjük a számodra legfontosabbal: soha nem szavaztam a szocikra, a fideszre többször is.
Valamiért azt sem látod tisztán, hogy az általad zsigerből gyűlölt komcsik módszereit és eszközeit fejleszti éppen tökélestesre a te kedvenc rablóbandád. És ezt elfogulatlan szemlélőként tényleg nehéz megértenem: hogy lehet habzó szájjal komcsizva, vállvetve építeni a kommunizmus 2.0-t?

teddybear01 2014.02.12. 18:57:30

Na hogy néhány valódi érv is legyen. Sajnos a hozzászólók többsége nem valami járatos a technikai kérdésekben.

A fúziós erőművek kifejlesztését vagy hatvan éve a következő tíz-húsz éven belülire ígérgetik, de még most sem látni, hogy mikorra lesz egyáltalán egyetlen egy kísérleti példány belőle. Ezért aztán erre alapozni az energiaellátás hosszútávú terveit olyan, mintha egy vállalkozás pénzelését az ötöslottó megnyerésére alapoznánk.
Szóval, ha lesz, majd foglalkozunk vele. Addig meg marad a sci-fi könyvek panelja.

Megújuló energiaforrások:
Vízerőművek: Érdekes módon a hazai zöldeknek ez a téma elfogadhatatlan, vörös posztó. Pedig kicsiben is megépíthető, pl. egy patakon duzzasztott halastó vagy víztározó zsilipjébe is beépíthető egy kisebb turbinás generátor, de nem csinálják. Gyakorlatilag szóba sem kerül.
Nagyobb vízerőművet már régen nem építettek, pedig ezekre szükség lenne a folyami hajózás miatt is. Az osztrákok a Dunán tíz vízerőművel is dicsekedhetnek(meg gyakorlatilag minden nagyobb folyójukon többel), így aztán a Duna osztrák szakasza több mint 320 napon hajózható, egy éven belül. Nálunk meg rendszeresen le kell állítani a kereskedelmi hajózást, mert nincs elég víz a mederben az uszályoknak.

Napelem: A méregzöldek kedvence. Nálunk évente 1800-2400 a napsütötte órák száma. Északon és az Alpokalján kevesebb, délen több. Mivel egy évben 8760 óra van összesen kiszámolható, hogy az energiatermelésre egy évben csak az idő ~25% alkalmas, elméletileg. Ha nincs köd, nem felhős az idő.
Ez egy olyan korlát, amit nem lehet megkerülni, semmilyen technológiai fejlesztéssel. Perpillanat a rendelkezésre állás, a mostani fix beállítású napelemekkel, kb. 10%, ez valamennyire növelhető, ha forgatóállványokra szerelik a napelemet, de akkor meg az üzemeltetési költségek fognak elszállni.

A dániai napelemes csúcstermelés nagyon szép eredmény, csakhogy nem sokat ér. Attól még tartalékban kell tartani a hagyományos hőerőműveket, mert fél óra múlva már jöttek a felhők....

Szélerőmű: A méregzöldek másik vesszőparipája. Tény, hogy a szél többnyire nincs a nap járásához kötve, de nálunk nem is igazán lehet számítani rá. A gödöllői egyetemen működött kutatócsoport többéves mérései szerint kb. 17% az átlagos rendelkezésre állás, azaz kicsit jobb, mint a napelemé. Sajnos a mi földrajzi adottságain ehhez sem igazán jók, nekünk nincs tengerpartunk, az óraműszerűen fúvó parti széllel, de még csak olyan természetes szélcsatornánk sincs, mint az osztrákok Duna-völgye. Nem véletlen, hogy Hollandia a szélmalmok országa, nem pedig Magyarország.

Ami pedig a növekvő energiaigényt illeti, az tényszerű dolog. A rendszerváltás utáni gazdasági visszaesés ugyan az energiafogyasztás csökkenését is hozta, hisz egész iparágak szűntek meg, de a mostani tendencia már ismét növekvő.

Tomiko 2014.02.12. 18:57:33

@Blogger Géza: Jelenleg a Paks 2 project is csak légvár, még is megszavazták. Nem teljesítményben értem, mint pl. a megújuló energiánál, hanem gazdaságosság tekintében.
süti beállítások módosítása